TV & Video’s

2017
Vliegverbod blijft van kracht voor klokkenluider Vliegbasis Eindhoven – Omroep Brabant, 20 maart 2017
“Klokkenluider Victor van Wulfen uit Heeswijk-Dinther heeft een kortgeding tegen Vliegbasis Eindhoven verloren. Het vliegverbod dat hem was opgelegd, wordt niet ingetrokken. De rechtbank in Den Haag heeft dit maandagmorgen bepaald.”

Eerste Jaarverslag Huis voor Klokkenluiders – NOS Journaal, 13 maart 2017 (Vanaf 4’35” tot 5’45” )
“Het Huis voor Klokkenluiders heeft sinds de oprichting vorig jaar twee keer zoveel meldingen binnengekregen als werd verwacht. In totaal werden 530 misstanden gemeld. Voorzitter Paul Loven denkt dat dat komt door betere wetgeving.”

Gesprek met Victor van Wulfen – Omroep Brabant, 5 maart 2017 (Vanaf 27’50” tot 36’42”)
“Piloot en klokkenluider Victor van Wulfen is te gast in het programma ‘KRAAK’ en gaat nader in op zijn klokkenluiderschap en het recent door zijn werkgever opgelegd vliegverbod.”

Rechtszaak rondom vliegverbod klokkenluider Defensie – Hart van Nederland, 6 maart 2017
“Klokkenluider Victor van Wulfen staat maandag lijnrecht tegenover zijn werkgever Defensie in de rechtszaal. Van Wulfen is het niet eens met het vliegverbod dat zijn werkgever hem oplegde.”

Defensie verzon medisch consult klokkenluider – EenVandaag, 25 januari 2017
“Defensie heeft geprobeerd luchtmachtpiloot en klokkenluider Victor van Wulfen te psychiatriseren. Hiervoor werden diverse gebeurtenissen verzonnen, waaronder twee gesprekken met een psycholoog en een gesprek met zijn squadroncommandant. “

2016
20161017-2doc-ps
Documentaire “Stank voor dank” – KRO-NCRV 2Doc, 17 oktober 2016
Deze documentaire van Frans Bromet gaat over klokkenluiders en de verstrekkende gevolgen die het ‘klokkenluiden’ op hun leven heeft. Aan het woord komen klokkenluiders Wim van den Haak, Victor van Wulfen, Hetty van de Laar en Paul Schaap (voorzitter van de Expertgroep Klokkenluiders).

Nederlandse klokkenluider Pakistaanse atoomspionage wil eerherstel – NOS Journaal, 9 oktober 2016 (Vanaf 08’58” tot 11’14”)
“Ooit in de jaren ‘70 onthulde hij dat een Pakistaanse spion in Almelo atoomgeheimen stal, maar de klokkenluider van toen wacht nog steeds op eerherstel. En dat hoopt hij nu alsnog te krijgen van een nieuw instituut dat sinds 1 juli bestaat en dat is bedoeld om klokkenluiders te beschermen.”

Inspectiediensten in Nederland niet onafhankelijk – Nieuwsuur, 18 september 2016 (Vanaf 05’15” tot 06’35”)
“De inspectiediensten in Nederland zijn niet onafhankelijk genoeg. Dat zeggen de voorzitter en de oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.”

Expertgroep Klokkenluiders wil parlementair onderzoek naar vuurwerkramp – RTV Oost, 14 mei 2016
“De Expertgroep Klokkenluiders wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de vuurwerkramp in Enschede.”
Interview met Paul van Buitenen
Interview met Jan Paalman

20160513 YouTube PvB
“Paul van Buitenen, lid van de Expertgroep Klokkenluiders, schrijft een review over de strafrechtelijke vervolging en het handelen van de overheid tijdens en na de vuurwerkramp in Enschede.” – YouTube, 12 mei 2016
Vuurwerkramp Enschede – Review strafrechtelijke vervolging en handelen overheid – Deel 1/4
Vuurwerkramp Enschede – Paul van Buitenen, zijn rapport – Deel 2/4
Vuurwerkramp Enschede – De circulaire van Minister Remkes – Deel 3/4
Vuurwerkramp Enschede – Ontstaan van tegenstrijdigheden in onderzoek ramp – Deel 4/4

20160210 Hallo Nederland
Er komt een Huis voor Klokkenluiders – Hallo Nederland, 9 februari 2016 (Vanaf 02’50” tot 04’55”)
“Er komt een huis voor klokkenluiders. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met een wet die klokkenluiders beter beschermt. De Eerste Kamer zal naar verwachting ieder moment akkoord gaan. Want vaak verrichten ze goed en dankbaar werk, maar krijgen daar niets voor terug.”

Klokkenluiders nog steeds in de problemen – EenVandaag, 5 februari 2016 (Vanaf 10’50” tot 15’30”)
“Een nieuwe wet moet klokkenluiders beter beschermen, want nu zijn ze na het melden van een misstand vaak vogelvrij.”

2015
“Multatuli, klokkenluider of querulant?” – Lezing Ronald van Raak – Multatuli Genootschap, 7 november 2015
Op zaterdag 7 november 2015 organiseerde het Multatuli Genootschap in De Balie in Amsterdam een symposium onder de noemer ”Multatuli, klokkenluider of querulant?” Diverse sprekers lieten hun licht over deze vraagstelling schijnen. Hier het betoog van SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak, initiatiefnemer van een wet die het ”Huis van de Klokkenluider” mogelijk gaat maken.”

Documentaire De Wachtkamer: “Klokkenluider: gedoemde verliezer?” – IKON, 19 augustus 2015
“Wim is een man van principes, altijd recht door zee. Als hij merkt dat bij het waterschap waar hij werkt wordt gesjoemeld met vergunningen, besluit hij de klok te luiden over deze misstanden. Dat wordt hem niet in dank afgenomen: Wim wordt miskend, getreiterd en uiteindelijk ontslagen. Blijft hij strijden voor eerherstel of legt hij zich neer bij deze gang van zaken?”

Zwanendrifters: politie grijpt nauwelijks in – EenVandaag, 11 juli 2015
“Twee maanden na de intrekking van de ontheffing door staatssecretaris Dijksma, en twee maanden na de eerste EenVandaag-uitzending hierover, gaan de zwanendrifters nog gewoon hun gang. Illegaal. De politie doet daar nagenoeg niets aan, zo blijkt uit de reportage van EenVandaag.”

Weduwen brandweermannen vuurwerkramp Enschede dagen staat – EenVandaag, 8 mei 2015
“De weduwen van brandweermannen die zijn omgekomen bij de vuurwerkramp in Enschede slepen de staat voor de rechter. Ze willen weten wat er in een geheim rapport staat met daarin vermoedelijk hevige kritiek op het politieonderzoek naar de oorzaak van de ramp.”

Staatssecretaris Dijksma: “Zwanendriften verbieden” – EenVandaag, 2 mei 2015
“Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken trekt per direct de ontheffing in van twee families die als enigen ontheffing hebben voor het ringen van zwanen waarbij strafbare feiten worden begaan en ernstige misstanden zijn geconstateerd.”

Experimenteren met patiënten – ZEMBLA, 15 april 2015
Zembla onderzoekt de melding van verontruste families op een medisch-wetenschappelijk experiment met een nieuwe medicijncombinatie in de GGZ kliniek in Heiloo en stuit op een klokkenluider.

2014
De dood van een klokkenluider – ZEMBLA, 4 september 2014
“Stelt u zich eens voor, u doet uw werk al jaren met veel toewijding en plezier. U wordt gewaardeerd. Maar dan komt er een verandering in managementstijl. U ontdekt onzorgvuldigheden en kaart dat aan, intern. Maar kritiek wordt niet op prijs gesteld. U wordt zelfs negatief beoordeeld. U wordt genegeerd, ze moeten u niet meer. Het overkomt Arthur Gotlieb, 50 jaar en senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hij komt in verweer, schrijft een dik rapport voor zijn hoogste baas. Hij luidt de noodklok over grote misstanden. Twee weken later maakt Gotlieb een eind aan zijn leven. Omdat de NZa van zins lijkt om de affaire stil te houden, stapt de familie van Arthur naar de pers. En zo wordt Arthur Gotlieb postuum klokkenluider. ZEMBLA onderzoekt hoe een toegewijde ambtenaar tot wanhoop wordt gedreven.”

2013
20130626 Knevel vd Brink

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven en SP-Kamerlid Ronald van Raak over de bescherming van klokkenluiders – EO, Knevel & Van den Brink, 26 juni 2013
“Pieter van Vollenhoven en Ronald van Raak over bescherming van klokkenluiders.”

2012
Ton Hooijmaijers voor de rechter – EenVandaag, 18 oktober 2012
“Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers staat vandaag voor de rechter. Hij wordt beschuldigd van witwassen, het aannemen van steekpenningen en valsheid in geschrifte.”

Adviespunt Klokkenluiders geopend – Hart van Nederland, 1 oktober 2012
“Klokkenluiders die misstanden aan de kaak willen stellen, kunnen vanaf maandag terecht bij het Adviespunt Klokkenluiders. De politiek heeft het adviespunt in het leven geroepen om klokkenluiders te helpen bij de juiste instanties terecht te komen.”

20121001 Studio MAX
Klokkenluiders steken hun nek uit, maar komen er bekaaid vanaf – Studio MAX live, 1 oktober 2012
“Na lang praten gaat vandaag een door de overheid ingesteld Adviespunt Klokkenluiders van start. Dat klinkt als goed nieuws, alsof klokkenluiders eindelijk steun krijgen, maar ze zijn nog niet begonnen of een storm van kritiek brak los.”

Wie beschermt de klokkenluider? – Brandpunt, 13 mei 2012
“Wie een maatschappelijke misstand aan de kaak wil stellen moet stevig in zijn schoenen staan. De meeste klokkenluiders verliezen hun baan en komen door jarenlang procederen in grote financiële problemen. Aart Zeeman over het onzekere bestaan van de klokkenluider.”

20120418 Arminius
Arminius Denkcafé: Fraude & Corruptie
 – Erasmus Universiteit Rotterdam, 18 april 2012
“Denkcafé: Fraude met Harry Lensink, misdaadjournalist bij Vrij Nederland, Gerrit de Wit van Expertgroep Klokkenluiders en Cees Schaap, witwasexpert en directeur van fraudeonderzoeksbureau SBV Forensics in discussie met Muel Kaptein, hoogleraar Bedrijfsethiek en Henk van de Bunt, hoogleraar Criminologie van de Erasmus Universiteit.”

Ombudsman Alex Brenninkmeijer vertelt over Klokkenluiders – Nationale ombudsman, 1 maart 2012
“Klokkenluiders melden misstanden bij de overheid. De Nationale ombudsman vindt het belangrijk dat klokkenluiders veilig misstanden bij de overheid kunnen melden zonder dat dit gevolgen heeft voor het eigen functioneren en de zorg en aandacht krijgen die ze verdienen. Dat uit zich in: een meldpunt, geestelijke en juridische bijstand, onderzoek.”

Het jaar van Jan Paalman – EenVandaag, 4 januari 2012 (Vanaf 16’20” tot 22’11”)
“Jan Paalman was een van de rechercheurs die onderzoek deed naar de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Hij werd het korps uitgewerkt omdat hij en zijn collega De Roy volhielden dat André de V., die de brand gesticht zou hebben, niets met de ramp te maken had.”

2011
Ombudsman wil onderzoeksinstantie voor klokkenluiders – EenVandaag, 10 oktober 2011 (Vanaf 15’56” tot 20’10”)
“De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer pleit voor een speciale onderzoeksinstantie waar klokkenluiders terecht kunnen. Eerder pleitte mr. Pieter van Vollenhoven voor iets vergelijkbaars.”

20110530 VARA PvV

20110530 VARA PvB

20110530 VARA GdW
Klokkenluiders staan in de kou
– Uitgesproken Vara, 30 mei 2011
“Klokkenluiders krijgen geen rechtsbescherming van de overheid. Het persoonlijke verhaal van klokkenluider Makaij, die de onveilige situatie in de haven van Monnickendam aankaartte. Hij kwam terecht in een martelgang van gerechtelijke procedures met als gevolg grote financiële problemen, een scheiding en twee hartaanvallen. Pieter van Vollenhoven springt in de bres voor klokkenluiders en hekelt de lakse houding van de overheid.”

Ad Bos en Floor Drost zijn het zat om te wachten op een regeling van de overheid – De Ombudsman, 4 maart 2011 (Vanaf 13’40” tot 24’10”)
“Ombudsman Pieter Hilhorst komt op voor mensen die een conflict hebben met de overheid. Deze week is zijn hulp ingeroepen door Ad Bos en Floor Drost. De van de bouwfraude bekende klokkenluiders Ad en Floor zijn het zat om te wachten op een regeling van de overheid. Daar wachten ze nu al bijna tien jaar op. Samen met Ombudsman Pieter Hilhorst gaan ze naar IJsland waar wel een goede regeling wordt getroffen. De twee Nederlandse klokkenluiders staan wellicht aan de wieg van een Europa-brede klokkenluiderswet.”

Klokkenluiders slaan alarm – Uitgesproken VARA, 18 februari 2011
“Reportage over o.a. de Expertgroep Klokkenluiders, die al jaren een goede klokkenluidersregeling nastreeft.”

2010
Sjoemelen met miljoenen (Bouwfraude) – ZEMBLA, 24 oktober 2010 (herhaling uitzending 9 november 2001)
“Een bouwkartel van Nederlands grootste bouwbedrijven had Rijkswaterstaat jarenlang voor vele honderden miljoenen guldens opgelicht. Bij de aanleg van viaducten en spoorlijnen werd door prijsafspraken tot vijftig procent teveel betaald. Deze praktijk kon jaren doorgaan omdat aannemers steekpenningen betaalden aan ambtenaren. Deze ZEMBLA leidde tot de parlementaire enquête over de bouwfraude.

20100827 Netwerk
De Schiedammer parkmoord, de gevolgen van deze gerechtelijke dwaling – Netwerk, 27 augustus 2010
“In de serie bijzondere reportages die zijn uitgezonden in de afgelopen veertien jaar: de Schiedammer parkmoord. Vijf jaar geleden onthulden wij dat Justitie in de Schiedammer parkmoord doelbewust DNA-bewijs achterhield dat de toenmalige verdachte Kees B. vrijpleitte. Wat zijn – vijf jaar later – de gevolgen van deze gerechtelijke dwaling?”

20100601 NOS
Bescherming Klokkenluiders door Expertgroep – NOS Journaal, 2 juni 2010
“Zeven bekende klokkenluiders, onder wie oud EU-ambtenaar Paul van Buitenen, hebben de Expertgroep Klokkenluiders opgericht, omdat zij vinden dat de belangen van klokkenluiders in Nederland te slecht worden behartigd. Tot nu toe konden klokkenluiders terecht bij zogenaamde integriteitscommissies, maar daar werden ze volgens de oprichters eigenlijk altijd met een kluitje in het riet gestuurd.”

2009
Paul van Buitenen, de terugkeer van een klokkenluider – Brandpunt Reporter, 22 februari 2009
“In 1999 bracht Paul van Buitenen als ambtenaar fraude en vriendjespolitiek aan het licht. Het leidde tot de val van de Europese Commissie. Daarna is hij Europarlementariër geworden.”

2008
Klokkenluiders in de kou – ZEMBLA, 20 april 2008
“Ad Bos heeft als klokkenluider van de bouwfraude de staat een miljard euro opgeleverd. Maar Bos zelf heeft niets meer. Zembla over het gebrek aan bescherming voor klokkenluiders in Nederland.”

2007
Hoe vergaat het klokkenluider Ad Bos? – EenVandaag, 10 oktober 2007 (Vanaf 12’08” tot 20’40”)
“Klokkenluider Ad Bos trekt in november 2001 aan de bel over een miljardenfraude in de bouw. Hij wordt alom geprezen voor zijn dappere rol in het blootleggen van de grootste fraudezaak die Nederland ooit heeft gekend. Zoals het vele klokkenluiders vergaat, is Bos zelf het meest de dupe van zijn daad. EénVandaag ging naar het nieuwe ‘huis’ van Ad Bos.”

2005
Ad Bos, klokkenluider – Barend & Van Dorp, 26 mei 2005
“Ad Bos is als klokkenluider van de bouwfraude persona non grata geworden in de bouwwereld. Hij vertelt over het verlies van zijn baan en inkomen. Cees Korvinus is de advocaat van Ad Bos. Samen met zijn cliënt praat hij over de wetgeving die ze tot stand proberen te brengen rondom een financiële regeling die klokkenluiders beschermt.”

2004
Floor Drost, klokkenluider – Barend & Van Dorp, 22 oktober 2004
“Hij vertelde 20 oktober 2004 in ‘Barend&Van Dorp’ over de openbaarmaking van een schaduwboekhouding. Afgelopen nacht is zijn auto opengebroken en hij ziet dit als een poging tot intimidatie.”

Floor Drost, klokkenluider – Barend & Van Dorp, 20 oktober 2004
“Hij onthulde eerder dit jaar een nieuwe bouwfraudezaak door de schaduwboekhouding van Boele&Van Eesteren openbaar te maken. Hij heeft samen met Ad Bos de stichting Moreel Besef opgericht. Deze stichting wil de belangen van klokkenluiders behartigen. Staf Depla, Tweede Kamerlid PvdA, reageert telefonisch op de bouwfraude.”

1999

Telefonisch gesprek met Paul van Buitenen – Barend & Van Dorp, 23 maart 1999 (Vanaf 11’38” tot 13’40”)
“Frits Barend: ‘Vorige week werd u bejubeld en toegejuigd door het Europees Parlement. Want door uw onthullingen is de Europese Commissie opgestapt. Omdat u dat onthuld hebt bent u ontslagen, bent u op non-actief gesteld. U hebt nog maar 50 procent van uw salaris, maar iedereen was er van overtuigd dat u gerehabiliteerd zou worden en dat u uw baan weer terug zou krijgen’.”